Основна школа
„Аксентије Максимовић”
Долово

15315

ДОЛОВАЧКИ ОСНОВЦИ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ У ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

           У Педагошком музеју у Београду, 29. новембра, отворена је изложба „Време када је детињство живело - Титови пионири“, а част да наступе на самом отварању ове поставке имали су ученици Основне школе „Аксентије Максимовић“ из Долова.

            Повод за изложбу је 121. рођендан Педагошког музеја, а тема је уско повезана са даном отварања изложбе, то јест некадашњим рођенданом СФР Југославије. Аутор изложбе је Филип Трајковић, историчар и кустос овог музеја. Експонати нас враћају у време Титових пионира, црвених пионирских марама, тадашњих буквара и духа живљења у једној већој заједничкој држави. Саму изложбу отворио је директор музеја Божидар Зејак, а обратио се и Јосип Јошка Броз, унук Јосипа Броза Тита.

            Тридесетак доловачких школараца, предвођених директором школе Предрагом Богатинчевићем и својим професорима Наташом Јованов-Драгосавац и Драганом Чавић, били су специјални гости на отварању изложбе. Школски хор, којим је руководила професорка Гордана Стефановић, наступио је некадашњом државном химном „Хеј Словени“ и пионирском химном „Пионири малени“, а једна ученица употпунила је програм рецитујући пионирску заклетву.

            Ова занимљива поставка, која оне мало старије враћа у безбрижно детињство, а новим генерацијама покушава да дочара време „свих нас из седамдесет и неке“,  може се видети до 31. марта 2018. године у просторијама педагошког музеја у Београду, уз бесплатан улаз.

            Никола Радоњин

Последње вести